Ravni krov – cijena, izrada, prednosti…

Poduzeće Quando d.o.o. ima dugogodišnje iskustvo u izradi ravnih krovova, te nam se obratite sa punim pouzdanjem.

U ovom tekstu ćemo vam probati objasniti zašto se odlučiti na ravni krov umjesto na konvecionalni kosi krov sa glinenim ili limenim pokrovom.

Ravni krov može biti primijenjen kao terasa, dvorište (zeleni krov), pa čak i kao parkiralište.

Mnogi ljudi danas vežu ravne krovove uz izgradnju stambenih zgrada iz ere 1960-ih i 70-ih, koja se u mnogočemu razlikuje od današnjih tehnološki naprednijih ravnih krovova.

Iako bitumen ni danas nije u potpunosti napušten, sada se koristi uglavnom kao parna brana (bitumenska traka sa aluminijskim uloškom) kao prvi sloj na nosivoj AB ploči. Tada je bitumen kao takav bilo glavno hidroizolacijsko sredstvo, te je sama ugradnja, a kasnije i sanacija istog, puno kompliciranija u ugradnji i podložnija kako greškama, tako i atmosferskim utjecajima od današnjih ravnih krovova koji koriste moderne materijale kao što su TPO ili PVC hidroizolacijske membrane.

Slika 1. (Fotografija ravnog krova sa bitumenom – efekt crno bijeli)

Slika 2. (Fotografija ravnog krova sa TPO membranom)

 

Mogućnosti izvedbe TPO ili PVC hidroizolacije su različite. Mogu biti ljepljene na podlogu, mehanički učvršćene vijcima ili opterećene šljunkom. Također sami spojevi spomenutih hidroizolacija se vare sa fenom na vrući zrak, gdje se najčešće koristi strojevi za zavarivanje folija, osim na detaljima atike gdje je potreban stručnjak da ispravno zavari spojeve.

Slika 3. (fotografija varenja sa strojem)

Slika 4. (fotografija varenja kutova)

 

Zvučna i toplinska izolacija ravnog krova je puno kvalitetnija i bolja od klasičnog kosog krova.

Crijep i lim svojim fizikalnim svojstvima upijaju toplinu više od bilo kojeg završnog sloja ravnog krova i isto tako zbog lagane konstrukcije krovišta (drvena krovišta) ima slabiju zvučnu izolaciju, od bilo kojeg završnog sloja da se radi o kamenom agregatu, betonskim pločama, a pogotovo od zelenog krova.

Slika 5. (fotografija isijavanja sa kosog krova)

Slika 6. (fotografija isijavanja sa ravnog krova)

 

Slojevi ravnog neprohodnog krova koji se ugrađuju su parna brana, toplinska izolacija (EPS ili XPS), toplinska izolacija (EPS) u padu (moguće je zamjeniti sa betonom u padu, ali zbog toga što to služi kao dodatan sloj toplinske izolacije najčešće ju ugrađujemo umjesto betona na ravne neprohodne krovove), geotekstil, hidroizolacija na bazi PVC-a ili TPO-a, geotekstil i batuda kao zaštita hidroizolacije. Slika 7. (detalj ravnog krova)

 

Cijene ravnih krovova se razlikuju od vrste i količine toplinske izolacije, ali najčešći ravni krov koji se koristi je neprohodni ravni krov sa 20 cm toplinske izolacije (EPS), gdje se koristi završni sloj batude kao zaštita hidroizolacije. Cijena takvog krova se kreće otprilike oko 600 kn/m2 + PDV.

 

Ukoliko vas interesira izrada ravnog krova slobodno nam se javite niže upitom te ćemo vam odgovoriti na njega što je brže moguće.

 

Ponosni smo partner Ravago building solutions i MC Chemicals.